Geluksdriehoek: 3 elementen voor meer geluk
Deze week lanceerde het Vlaams Instituut voor Gezond Leven de Geluksdriehoek. Op deze manier maakt de Vlaamse overheid ‘gelukkig worden’ heerlijk simpel en overzichtelijk! Wat een goede timing, want de anticoronavirusmaatregelen (blijft een heerlijk Scrabble-woord ?) maken ons massaal wat minder gelukkig. De Geluksdriehoek-video én vragenlijst helpen je gelukkiger te worden en gelukkig te blijven.
Waarom is de Geluksdriehoek nuttig?
Eerder kon je op mijn blog al lezen van welke 3 dingen steeds opnieuw en opnieuw bewezen is dat ze een effect hebben op geluk. Alledrie zijn ze sterk gerelateerd aan de drie elementen van de Geluksdriehoek, maar toch kun je er op zichzelf niet heel veel mee. De Geluksdriehoek maakt het werken aan je eigen geluk allemaal een stuk simpeler.
Tof vind ik dat in het filmpje erkend wordt en uitgelegd wordt dat er dingen zijn die nu eenmaal je geluk beïnvloeden, maar waar je nu eenmaal niets aan kunt doen. Zoals verlies van je dierbaren, oorlog, aanleg voor ziektes of armoede tijdens je jeugd… Juist wanneer zulke dingen spelen is het fijn dat je wel zelf invloed kan uitoefenen op de drie genoemde oorzaken van geluk. Want de Geluksdriehoek is – net als de Voedingsdriehoek en Bewegingsdriehoek – ontworpen om zelf aan je gezondheid te kunnen werken.
Hoe kan ik werken aan mijn geluk?
Probleem met de wetenschap is dat ingewikkelde concepten zoals geluk door iedereen anders worden geïnterpreteerd en daarom invloeden niet altíjd geldig zijn en dus te bewijzen vallen. Daarom schreef ik al eerder dat de enige echte manier om zelf je geluk te beïnvloeden is om te focussen op de dingen waarvan jij je goed voelt of waar je plezier aan beleeft (jouw eigen Happy List).
Hoe helpt de Geluksdriehoek me?
Om zelf te werken aan je eigen geluk heeft het overheidsinstituut net als ik geen generieke adviezen. Maar wat het wel doet, is fantastisch. Het instituut presenteert namelijk 9 vragen waarmee je zelf aan de slag kunt. Waarmee je zelf het antwoord geeft op de vraag ‘hoe word ik gelukkig’?
Hier herhaal ik ze voor je:
- Wat vind je belangrijk in je leven?
- Waar ben je trots op?
- Wat wil je (nog) bereiken? Wat motiveert je?
- Bij wie vind je steun?
- Hoe beteken jij iets voor anderen?
- Waar ben je dankbaar voor?
- Wat helpt je om je gedachten los te laten?
- Ben je soms niet te streng voor jezelf?
- Waar krijg je energie van?
Wat ik vind opvallen
Veel van deze vragen klinken nogal vanzelfsprekend misschien. Toch vallen twee vragen me eop en zetten me aan het denken.
Ten eerste de vraag over gedachten loslaten. Hierin lees ik dat zorgen maken niet goed voor je is en je jezelf moet trainen om niet bezorgd te zijn, maar wat meer zorgeloos. En om wat minder mindfulL te zijn en gedachten van je af te zetten, mag je best wat mindless bezig zijn. Als je je ergens druk om maakt, mag je best even een simpel, plat tv-programma kijken of gedachteloos uit het raam staren.
Mijn tip om snel gedachten los te laten
En wil je snel van gedachtes af die negatieve emoties bij je blijft oproepen, doe dan een braindump. Het is de beste van de vier manieren om je niet meer overweldigd te voelen (Watson, 2014. Pak het eerste het beste papiertje in je buurt, draai het om en schrijf alles wat er in je hoofd zit op. En nee, je hoeft niet goed of mooi te kunnen schrijven. Niemand -ook jij niet – zal dit ooit lezen. Begin gewoon en beschrijf wat je denkt en hoe je je erbij voelt. Let maar op, zodra je klaar bent voelt het alsof er een last van je schouders is.
Niet te streng voor jezelf
Wat me verder opvalt is het overduidelijke advies dat vermomt is als vraag: Wees niet te streng voor jezelf. Toch is het een advies dat sommige mensen vaker mogen horen. Want de lat hoog leggen is nuttig, maar de lat té hoog leggen niet. Negatief perfectionisme kan je geluk flink in de weg staan.
Oké, wat nu?
Missie, motivatie, zingeving, dankbaarheid, trots, zorgen loslaten, bijdragen.. ik zou er een heel boek over kunnen schrijven. Toch zijn er nog wat dingen die ik je op basis van dit verhaal nu alvast wil meegeven.
- Vergeet jezelf niet te omringen met mensen die bijdragen aan je geluk. Of dat nu in de kerk is met Kerstmis, met je beste vrienden op anderhalve meter afstand, met je leukste collega’s via de chat of met familie die je al even niet meer gezien hebt via Zoom of Skype.
Laat de anticoronavirusmaatregelen je niet ontmoedigen om veilig met hen contact te zoeken! - Herinner dit: Perfect geluk bestaat niet. Bij iedereen rolt de oranje bol: er zit altijd wel wát tegen. Accepteer waar je geen invloed op hebt. Wat je pijn doet hoef en mag je niet vergeten. Als je ondertussen de dingen probeert te doen waardoor je je goed voelt, word je vanzelf wat gelukkiger.
- Gebruik een happy list om je goed te voelen. Stel jezelf simpelweg de vraag ‘Waar word ik blij van?’. De voorbeelden uit mijn template geven je inspiratie om jouw activiteiten op te schrijven. Aan de hand van een categorisering en drie simpele vragen helpt onderstaand template je de keuzes te maken waar je gelukkiger van wordt.