Loading…
Minder energie door verwerkte suikers, geraffineerde suikers en fructose

Bewezen: meer geraffineerde suiker zorgt voor minder energie

In deze blog lees je hoe geraffineerde suiker zorgt voor minder energie. Deze blog is gebaseerd op significante resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Je krijgt dus echt meer energie zonder suiker.

Onze gemiddelde inname van geraffineerde suiker in Nederland is vijf keer hoger dan goed voor ons is. We krijgen 122 gram geraffineerde suiker binnen per dag – evenveel als 30 suikerklontjes.

Het is erg lastig om bij te houden hoeveel suiker je persoonlijk binnenkrijgt, maar er zijn wel 5 tekenen waaraan je kan zien of je teveel suiker binnenkrijgt.

Is dit gek? Niet als je weet dat 70% van de producten in onze supermarkt geraffineerde suiker bevat. Niet alleen koekjes bevatten toegevoegd suiker, maar ook soep, saladedressing, granola, vleesbeleg en braadworst. Allerlei voedsel dat we voorheen beschouwden als gezonde keuzes. Voedsel dat van nature suiker bevat biedt extra voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen of vezels, maar verwerkt voedsel – dat ik bijvoorbeeld net opsomde – niet. Dit tekort aan voedingsstoffen is een van de redenen dat mensen veel meer suiker consumeren dan vroeger. Lees verder om erachter te komen waarom geraffineerde suiker zo’n slecht effect heeft op ons energielevel en chronische gezondheid.

Waarom we suiker nodig hebben

Er zijn verschillende suiker, bijvoorbeeld glucose, fructose, sucrose, maltose, lactose en polyol. Iemand met prikkelbare darm syndroom, zoals ik, moet vaak al 5 soorten suikers vermijden. Een daarvan is fructose. Deze suiker wordt vaak toegevoegd aan etenswaren onder de naam fructose-glucose-stroop, maar deze komt ook van nature voor in appes, peren, watermeloen, kersen, mango, asperges, artisjokken, honing en alle geconcentreerde fruitsappen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat meer dan 100 gram fructose per dag insulinegevoeligheid vermindert (Davis, 2010). Insuline is het hormoon dat onze bloedsuiker reguleert. Mensen met diabetes zijn ongevoelig voor insuline en moeten daarom extra insuline aan hun bloed toevoegen. Davis zijn onderzoek (2010) verklaart waarom mensen met een ongezond dieet sneller diabetes krijgen en hoe geraffineerde suiker hyperactiviteit veroorzaakt. 

suiker is slecht voor onze spijsvertering

Recente epidemiologische en biochemische onderzoeken (i.e. Basciano, Federico & Adeli, 2015) tonen duidelijk aan dat een hoge inname van fructose de belangrijkste reden is voor het ontwikkelen van diabetes, zwaar overgewicht en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (metabolisch syndroom). 

De inname-mediaan* in Nederland is 46 gram fructose per dag. Gemiddeld zorgt dit voor 9% van de caloriëren en 19% van de koolhydraten die we op een dag binnenkrijgen. Op deze manier zorgt fructose voor een groter risico op hart- en vaatziekten, niet-alcoholische leveraantasting, gewichtstoename en diabetes mellitus type 2. *mediaan: 50% van de populatie scoort hierboven en 50% hieronder.

Suiker is slecht voor onze spijsvertering

Ik lijd zelf aan het prikkelbaar darm syndroom, dus ik ga al erg zorgvuldig om met suiker consumeren. Maar uit het onderzoek dat ik net noemde, bijkt dat fructose ook tot problemen leidt in gezonde mensen. Meer dan 100 gram fructose op dezelfde dag leidt tot meer fermenteeractiviteit en een hogere waterstofgasproductie in je darmen, oftewel een opgezette buik,buikkrampen, winderigheid en diarree. Bovendien verlengt het de doorstroming van 55 uur naar 63 uur .

Geraffineerde suiker beperken is heel gemakkelijk

Vanuit mijn eenmalig suikervrij dieet en dagelijks beperkt dieet weet ik dat een suikervrij dieet (volledig zonder geraffineerde suikers) me minder gestresst en onrustig en me minder vatbaar voor ziektes maakt. Maar ook dat het erg moeilijk is vol te houden in onze huidige consumptiemaatschappij. Echter is het wel heel gemakkelijk om je inname van geraffineerde suikers drastisch omlaag te brengen én vol te houden. Als je een paar weken onderweg bent, wordt het zelfs nog gemakkelijker bepaald voedsel te laten staan, omdat wat je eens heel graag at of dronk nep en veel te zoet zal smaken.

Wanneer je 75-90% van de geraffineerde suikers uit je dieet schrapt, zal je hongergevoel dat om de zoveel uur opkomt zomaar wegblijven. Het enige wat je in het begin zal moeten doen is checken waar allemaal suiker inzit en vervangen met suikervrije – of liever nog – natuurlijke varianten. Als je een banaan uit de koelkast of de diepvries in de blender gooit met (ongezoete soja-)melk en wat vloeibaar zoetstof maak je supergemakkelijk de beste milkshake die je ooit geproefd hebt!

Van suiker afkicken

Misschien denk je dat van suiker afkicken moeilijk is. Nou, dat is het ook wel. Maar het is het zoooo waard! Je moet alleen wel even een week kiezen waarin je geen speciale activiteiten hebt gepland, zoals moeilijke schooltoetsen, uit eten gaan of heel veel activiteiten na elkaar. Dit maakt het veel gemakkelijker om het vol te houden en een nieuwe gewoonte te creëren. Ik wens je heel veel succes!

Lees ook:

pinterest plaatje water drinken   pinterest plaatje minder vlees eten   pinterest plaatje flexitarier stappenplan   pinterest plaatje moeilijke beslissingen keuzes maken

One thought on “Bewezen: meer geraffineerde suiker zorgt voor minder energie

Geef een reactie

Om je de beste inhoud te kunnen bieden maakt deze website en de externe plugins gebruik van cookies. Je gaat met het privacybeleid akkoord, zodra je deze website blijft gebruiken. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten