Zelfzorg test – Zorg jij goed genoeg voor jezelf?
Zelfzorg of selfcare is een hot item. Zo hot dat het vandaag – 24 juli – de internationale Dag van de Zelfzorg is. Wat is zelfzorg eigenlijk? Zorg jij wel goed genoeg voor jezelf? Waarom is selfcare überhaupt zo belangrijk? Je ontdekt het in deze blog, die – zoals altijd – gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.
Spring direct naar:
Waarom zelfzorg belangrijk is
Hoe zelfzorg je gezonder en gelukkiger maakt
Zelfzorg betekenis
Verschillende soorten
Waarom zelfzorg moeilijk is
Tips
Doe de test
Wetenschappelijke bronnen:
Riegel et al., 2021
Dorociak, Ruper, Bryant & Zahniser, 2017
Rupert & Dorociak, 2019
Karimy, Koohestani & Araban, 2018
Matarese, Lommi, Grazia de Marinis & Riegel, 2018
Ayala, Winseman, Johnsen & Mason, 2018
Waarom zelfzorg belangrijk is
Jouw persoonlijke levensstijl zegt alles over hoe belangrijk jij jezelf, je gevoel en je gezondheid vindt. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter je je voelt. Ook zorgt zelfzorg voor minder ziekte en sterfte en beter functioneren op het werk.
Zelfzorg voorkomt burnout en ziektes
Afgelopen twee jaar is er in de praktijk en de wetenschap veel extra aandacht besteed aan zelfzorg. In het bijzonder bij psychologen en artsen, vanwege de hoge druk op zorgverleners die de coronacrisis met zich meebrengt. Want, hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je voor anderen kunt zorgen. De stewardess herinnert er ons niet voor niets elke keer aan als we in het vliegtuig stappen. Eerst zuurstof voor jezelf regelen en dan pas zorgen voor de zwakkeren.
Hoe zelfzorg je gezonder en gelukkiger maakt
Zelfzorg krijgt vooral steeds meer aandacht vanwege de link tussen stress en welzijn. Met welzijn bedoelen de verschillende onderzoekers dat je je goed voelt en tevreden bent met je leven. Ook benoemen sommige wetenschappers dit specifieker als fysieke en psychische kwaliteit van leven.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zelfzorg welzijn verbetert en de kans op een burnout verkleint door het verminderen van stress. Houd wel in de gaten dat er geen bewijs is gevonden dat zelfzorg de negatieve effecten van stress verkleint. Je wordt er dus niet veerkrachtiger van, je ervaart gewoon minder stress. Als je eenmaal onder grote druk staat of je gespannen voelt door een bepaalde situatie, is zelfzorg dus vooral symptoombestrijding. Daarom is het heel belangrijk om proactief te zijn. Zorg goed voor jezelf of blijf dat doen om eventuele stress te voorkomen of te verkleinen.
Zelfzorg betekenis
Wat is de betekenis van zelfzorg? Wat is zelfzorg? Hiermee bedoelen we het natuurlijke beslissingsproces dat stress, burnouts en chronische ziektes voorkomt of onder controle houdt. Je vraagt jezelf af: hoe voel ik me en hoe kan ik dat verbeteren of in stand houden en gaat er dan mee aan de slag.
Volgens ISF Global, die de Internationale Zelfzorgdag in het leven heeft geroepen, bestaat zelfzorg uit 7 elementen. Kennis over wat gezond en ongezond is, geestelijk welzijn, fysieke activiteit, gezond eten, risico’s vermijden, goede hygiëne en rationeel omgaan met gezondheidsproducten en -diensten. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan het opvolgen van bijsluiters. <Ik ben er dus pas achter dat je om pillen te laten werken echt minstens 150ml water nodig hebt bij het doorslikken omdat je anders de werkzame stof gewoon weer uitpoept.> Maar denk ook aan het slim inzetten van of correct omgaan met supplementen, mondverzorging, dieetplanningen, fitnessapparatuur of accupunctuur.
Verschillende soorten
Volgens een aantal wetenschappers zijn er 5 gebieden waarop professionele hulpverleners – zoals psychologen – moeten letten. Namelijk professionele ondersteuning, professionele ontwikkeling, levensbalans, cognitief bewustzijn en dagelijkse balans. Vooral die laatste drie hebben nogal een groot effect op hun persoonlijk en professioneel functioneren. Deze 5 gebieden komen allen aan bod in de onderstaande test.
Wist je trouwens dat ik deze blog met leefstijladviezen over gezondheid, timemanagement, huishouden en keuzes maken ben gestart om je helpen deze dagelijkse balans te vinden en te behouden?
Waarom zelfzorg moeilijk is
Goed voor jezelf zorgen is niet altijd gemakkelijk of vanzelfspreken. Vooral gewoonten, stressvolle levensgebeurtenissen, cultuur, chronische lichamelijke ziektes, mentale ziektes en beperkingen en anderen (verzorgenden, familie, lotgenoten en professionele zorg- of hulpverleners) hebben veel invoed op zelfzorg.
- Je kan gehecht of gewend zijn aan ongezond gedrag
- Je kan niet genoeg gemotiveerd zijn om te veranderen
- Het moeilijk vinden te bepalen wanneer je aan een gezonde levensstijl gaat werken
- Het moeilijk vinden om gezond gedrag vol te houden
- (Chronische) ziekte maakt het moeilijk
- Het is lastig om zelfzorg op meerdere vlakken toe te passen, omdat verschillend ongezond gedrag met elkaar te maken heeft.
- Je reageert niet adequaat op symptomen en schat verkeerd in wanneer het tijd is om hulp in te roepen
- Levensgebeurtenissen kunnen ziektes veroorzaken die gezond gedrag moeilijk maken
Tips
Persoonlijke interventies die iemands gedrag rondom zelfzorg veranderen:
- motivatie door menselijk contact en empathie
- interventies gebaseerd op cultuur en waarin gebruik gemaakt wordt van technologie
- ondersteuning en support van andere zoals partners, verzorgenden, familie, vrienden, lotgenoten en professionals
- communicatie binnen de familie en met zorgprofessionals
- gebruik van beslissingsregels en -tools rondom dieet, beweging, hygiëne en bescherming
- technieken om je zelfzorgvaardigheden te verbeteren
- beleidsveranderingen die ervoor zorgen dat mensen gezonde gewoontes ontwikkelen
Social support en hoe goed je denkt invloed uit te kunnen oefenen op jouw omgeving lijken het belangrijkst te zijn, dus werk in ieder geval daaraan.
Doe de test
Zorg jij goed genoeg voor jezelf? Doe hier de zelfzorgtest om te ontdekken of je genoeg doet om burnouts and ziektes te voorkomen. De vragen zijn een kopie van de wetenschappelijke schaal die zelfzorg en haar effecten werkelijk voorspelt, dus je resultaten zijn zeer betrouwbaar.