2 manieren om jouw werkgeluk te vergroten
Volgens het CBS is 13.1% van de Nederlandse werknemers en zelfstandigen niet tevreden of zelfs ontevreden met zijn of haar werk. En zelfs 20% is niet echt gelukkig op zijn of haar werk (Monitorgroep). Zonde, want dat is helemaal niet nodig!
In deze blog lees je waarom werkgeluk volgens wetenschappers belangrijk is en vertel ik je over de twee manieren waarop je jouw werkgeluk kan laten groeien.
Vandaag vier ik werkgeluk
Vandaag vier ik een minifeestje, want ik heb mijn eenmanszaak net ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Naast mijn 32-urige werkweek bij een fantastisch marketingbureau start ik in 2021 nog een project waarin ik anderen met mijn expertises kan helpen. Ik ben nu niet alleen hartstikke tevreden met mijn huidige baan, maar ook met het verloop van mijn carrière.
Begrijp me niet verkeerd, dit werkgeluk is me niet komen aanwaaien. Ik heb er – vooral in 2019 – zelf tijd ingestopt en er de juiste aandacht aan besteedt. Omdat ik iedereen het zelfde geluk gun, ben ik een methode aan het ontwikkelen waarmee anderen simpel en gestructureerd dezelfde stappen kunnen zetten richting hun eigen werkgeluk. Deze bevat checklists, persoonlijke testen, uitleg en een werkboek.
Waar werkgeluk uit bestaat
Werkgeluk is niet hetzelfde als tevreden zijn met je baan. Het gaat verder dan dat. Op feestjes herken je het als iemand enthousiast of gepassioneerd spreekt over zijn dagelijks werk.
Tijdens mijn zoektocht door tientallen wetenschappelijke artikelen kom ik heel veel verschillende elementen tegen die bepalen hoe gelukkig je bent met en op je werk. Gelukkig herken ik wel een simpel patroon: óf ze zorgen voor plezier, óf ze zorgen voor voldoening. Simpel gezien bestaat werkgeluk dus uit twee elementen:
PLEZIER + VOLDOENING = WERKGELUK
Waarom werkgeluk belangrijk is voor jou
Fijn toch, als je wat meer kan genieten van je werk? Je voorziet ermee in je levensonderhoud, maar dat betekent echt niet dat je baan daarom maar saai of vervelend mag zijn. Meer werkgeluk, oftewel meer plezier en voldoening in je werk, zorgt ervoor dat je stressbestendiger en creatiever bent en betere resultaten boekt (World Happiness Report). Bovendien ben je gezonder en voorspelt het een beter toekomstig salaris.
Waarom werkgeluk belangrijk is voor je werkgever
The World Happiness Report wijst uit dat aandacht voor werkgeluk ook een positieve impact heeft op de organisatie. Gelukkige medewerkers worden minder snel ziek (minder verzuim), kunnen beter samenwerken, zijn innovatiever, creatiever en flexibeler. Ze zijn productiever en dat heeft daadwerkelijk ook impact op de verkoop, omzet en winst van het bedrijf.
Ook geldt: Hoe gelukkig je personeel, hoe minder het verloop. Nogal logisch, maar HR-afdelingen en bestuursleden onderschatten vaak het effect van ontevreden collega’s.
Eens ging ik bij een bedrijf werken waarvan het takenpakket op mijn lijf was geschreven. Ik bood hen professionele ervaring in marketing en communicatie en daarvoor kreeg ik een SEA 2.0-leraar en ervaring met internationale e-commerce voor terug. Op papier een perfecte match.
Toch merkte ik na 6 maanden tijdens de fietstocht naar mijn werk dat ik mijn initiële enthousiasme verloren was. De negatieve emoties van mijn collega’s (te hoge werkdruk, weinig ondersteuning, onzekere toekomst, jaloerse blikken en roddelcultuur) bezorgden mij ook een rottig gevoel. Reden voor mij om te solliciteren bij een organisatie met een fantastische bedrijfscultuur (IKEA) en ze snel weer uit te zwaaien.
NB: Gelukkig werkt het voor bedrijven ook andersom: personeel met meer werkgeluk steken weer andere collega’s aan met alle positieve gevolgen van dien.
2 manieren om het te beïnvloeden
Gelukkig is de bedrijfscultuur niet het enige dat (geen) plezier of voldoening geeft. Wij Nederlanders zijn ervan overtuigd dat de organisatie waar we voor werken maar voor de helft ons persoonlijk werkgeluk bepaalt. De andere helft bepalen we zelf (Monitorgroep).
Daarom deel ik de vele manieren om te groeien in je werkgeluk graag in twee categorieën in:
- Job crafting of baanknutselen: Hoe maak ik mijn baan leuker?
- Career design of loopbaanontwerp: (Wanneer) Is het tijd voor een nieuwe baan of niet? Waar moet ik naar zoeken?
- nieuwe functie
- nieuwe werkgever
- nieuwe branche
Het is gemakkelijk te bepalen waar jij je op moet richten voor meer werkgeluk. Verlies je energie gedurende je werkdag en voel je je uitgeput? En als anderen naar je werk vragen, hoor je dan jezelf alleen maar negatief praten? Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan met je loopbaan.
Valt dat allemaal wel mee en wil je meer energie halen uit je werk, ga dan aan de slag met job crafting.
Wil jij werken aan jouw werkgeluk?
Hopelijk hebben de inzichten uit deze blog je begrip vergroot, maar ik zou het knap vinden als je alleen met de inzichten uit deze blog je werkgeluk zomaar kan vergroten. Er spelen immers tientallen andere factoren mee als het gaat om werkgeluk. De een geeft je meer plezier, de ander meer voldoening in je werk. En die worden soms ook weer beïnvloed door heel veel verschillende dingen. Toch denk ik dat het mogelijk is de belangrijkste aan je uit te leggen. En om er – net zoals ik – zelf mee aan de slag te gaan.
Omdat ik ervan overtuigd ben dat niemand anders dan jijzelf je het beste loopbaanadvies kan geven, werk ik op dit moment aan een aantal checklists, stappenplannen en opdrachten. Met dit wetenschappelijk onderbouwd maar ook actiegericht gereedschap ben jij in staat om in 2021 je droombaan te vinden.