Feng shui interieurtips voor meer flow en energie
Wil je thuis goed tot rust komen? Pas feng shui toe: het zorgt voor minder stress en meer flow. In deze blog lees je wat feng shui inhoudt en geef ik je praktische tips om je huis in te richten, zodat je van je huis een bron van energie kan maken.
Feng shui en flow
De Chinezen begrijpen al eeuwen dat we energie of levenskracht (Qi) kunnen manipuleren, zodat het harmonieus kan stromen. Harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen kan negatieve invloeden op het welzijn en geluk van de mens veranderen in positieve invloeden. Zo doen de Chinezen verslag van een betere gezondheid, een beter huwelijk of een goede carrière. Van stress naar flow dus. De juiste vormgeving en inrichting (feng shui) kunnen zorgen voor die flow.
Zweverig of juist gegrond?
In 2010 was feng shui inrichting nog niet wetenschappelijk getest en helaas lijkt het erop dat wetenschappers de methode nog steeds niet hebben onderzocht. Wel vond ik een vergelijking tussen feng shui inrichting en bewezen omgevingspsychologie met een interessant resultaat (Bonaiuto, Bilotta & Stolfa, 2010). Deze feng shui-manieren om een ruimte in te richten zijn meerdere malen bewezen door wetenschappers:
- Uitzicht op natuur en planten herstellen de geest en het lichaam. Lees hier meer over hoe natuur je energie geeft en je beter maakt.
- Controle over je kamer of werkplek verlaagt stress. Zorg ervoor dat je
- gordijnen of ondoorzichtige deuren kan sluiten om privacy te creëren.
- de temperatuur kan aanpassen met een thermostaat, kachel of haardvuur.
- de deur of ingang kan zien vanuit je zitplek. Je bureaustoel, zitbank of bed staat tegenover de deur en richting de deur.
Dijkstra, Pieterse and Pruyn (2006) hebben ook een metastudie gedaan naar de inrichting van zorginstituten. Deze wezen ook positieve effecten uit van ramen, meubelopstellingen, zonlicht en geur op welzijn.
Kom thuis tot rust met feng shui
De basis van feng shui bestaat uit het gebalanceerd gebruik van alle vijf de elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Zij corresponderen met kleuren, materialen en vormen.
- Het element hout vertaal je naar je inrichting door planten te plaatsen, schilderijen van bossen, rechthoekige meubels en accessoires en groene en donkerbruine kleuren te gebruiken.
- Vuur creëer je met een haard of kaarsen, driehoeken, rode, oranje, paars of koperkleuren.
- Aarde is in feng shui niet rond, maar vierkant. Je kan kristallen, stenen en terracotta gebruiken, maar ook aardekleuren als beige en oker.
- Metaal is natuurlijk zelf al een metaal, maar zilver en goud tellen ook mee. Houd je niet van deze materialen, kies dan voor glanzende oppervlakken, wit, grijs of pastelkleuren.
- Water kan je letterlijk inbrengen met aquaria of fonteintjes, maar ook spiegels, glaswerk en curves helpen mee. Zwart en blauw zijn de kleuren van water.
In de juiste balans kunnen deze elementen positieve energie creëren. Maar het maakt wel uit wat je naast elkaar gebruikt, want de combinatie kan creëren óf vernietigen of in bedwang houden.
- Hout voedt het vuur, vuur schept as en dus aarde, de aarde herbergt metaal, metaal draagt water en water voedt hout
- Hout verdeelt de aarde, aarde absorbeert water, water dooft vuur, vuur smelt metaal, metaal hakt door hout.
Dit betekent dat je zorgvuldig moet zijn en over je interieur-accessoires na moet denken. Water en vuurkleuren zou je bijvoorbeeld niet naast elkaar moeten plaatsen. Kies ook niet voor een metalen werkblad met houten keukenkastjes en zet ook geen plant op de plank boven je haard.
Andere feng shui home interieurtips
- Haal blokkades weg: berg niks op onder je bed of je bank, want dat is slecht voor de flow.
- Maak gebruik van verschillende lagen verlichting: algemeen, sfeer- en taakverlichting. Lees hier hoe je een goed lichtplan maakt.
- Zorg voor bescherming: plaats je bank tegen een muur of plaats een tafel of kast tegen je bank aan.
- Laat niks slingeren: zorg ervoor dat je alleen de dingen die je absoluut nodig hebt voor het grijpen hebt liggen. Leef minimaal zonder afleiding.
- Geen rommel: Ruim rommel op om nieuwe ruimte en energie te creëren voor een sfeer die uitnodigend is en creativiteit aanwakkert.
Dit waren de meest praktische tips vanuit de feng shui. Het belangrijkste wat ik heb weggelaten is de bijbehorende windrichtingen (5 inclusief midden/centraal). Die geven aan waar in huis je de elementen terug moet laten komen en logischerwijze ook op welke plek je huis moet staan. Dit is een stuk complexer en eigenlijk alleen maar relevant voor de mensen die op zoek zijn naar een nieuw huis of de kamerindeling in hun nieuwe huis nog moeten bepalen.
Klaar om van je huis een energiebron te maken met feng shui
Voel je je niet helemaal thuis of niet op je gemak in een bepaalde kamer, neem dan zeker de moeite om de inrichting na te gaan en aan te pakken met de bovenstaande tips.
Heb je een vraag of een toevoeging op deze blog, zoals een eigen tip of een link naar nieuw wetenschappelijk artikel, schrijf dan hieronder je reactie. En je maakt me ook erg blij met foto’s van jouw inrichting!